Lekcije iz La casa de papel koje možemo primijeniti u poslu

piše: Jelena Čevra 12.10.2020

Iako je gledanje serija obično sinonim za gubljenje vremena, postoje iznimke, nekada možemo dobiti motivaciju, neku novu energiju, nešto naučiti i primijeniti u poslu i životu. Stoga dijelim s vama ono što me naučila La casa de papel.

Iako je gledanje serija obično sinonim za gubljenje vremena, postoje iznimke, nekada možemo dobiti motivaciju, neku novu energiju, nešto naučiti i primijeniti u poslu i životu. Stoga dijelim s vama ono što me naučila La casa de papel.

Nema toga što se ne može ostvariti uz ove dvije osobine

Da trebam La casa de papel opisati jednom riječju to bi bila inteligencija. Da je trebam opisati sa dvije riječi to bi bila: inteligencija i hrabrost. Dvije osobine koje su i u biznisu nezaobilazne. Nije bitno raditi puno, bitno je raditi inteligentno. I biti hrabar, preuzimati odgovornost.

Kad si stjeran u kut, kad se čini da nema izlaza – nemoj tražiti izlaz. Umjesto toga nađi način kako da to transformiraš, da baš to postane tvoja prednost koju neće moći dostići

Jedan primjer, profesor je predvidio da će policija u jednom trenutku ubaciti u tvornicu novca nekog svog i mislit će da je u prednosti tim postupkom. To se i dogodilo i policajac je ušao uz tim liječnika. Profesorov plan je bio ugraditi mikrofon u neki predmet koji je stalno uz njega, u ovom slučaju naočale. Policija je mislila da će ubacivanjem svog čovjeka postići nešto, a postigli su to da će protivnik idući vremenski period znati sve što rade, sve što planiraju i preduhitriti ih svaki put u njihovim akcijama. Tijek radnje je takav da su u policiji bili zbunjeni time otkud protivniku informacije pa su počeli jedni druge optuživati, razvrgnula su se dugogodišnja prijateljstva zbog optužbi za izdaju… Naizgledni problem transformirali su u svoju nedostižnu prednost.

Što je život bez malo rizika?

Osmisli savršen plan, budi pripremljen maksimalno, predvidi protivnikovih pet idućih koraka i pripremi rješenje za svaki od njih – ali uvijek će biti nešto što ne možeš predvidjeti. To je rizik, a što bi život bio bez malo rizika. Budi spreman riskirati.

Nemoj biti najbolji u svojoj kategoriji, budi skroz nova kategorija.

Ovaj dio se odnosi na meni omiljenog lika u seriji, Berlina. Iako su svi glumci bili u istoj početnoj poziciji Berlin je dobio daleko najviše simpatija publike. Komentari fanova kažu da je podignuo seriju na jedan skroz novi nivo. Kako mu je to uspjelo, ne znam, ali je apsolutno izvan kategorije. Nakon druge sezone plan je bio da se Berlin ne pojavljuje u idućim sezonama, međutim kada je redatelj shvatio koliko je omiljen cijele iduće dvije sezone temeljene su na flashbackovima vezanim za njega. Istaknuo se između vrhunske konkurencije, bio toliko dobar da se nije moglo bez njega. Njegova izvrsnost donijela je korist kako njemu tako i cijelom timu odnosno seriji.

Slijedi svoju strast.

Upravo taj isti Berlin uči nas kako treba slijediti svoju strast, raditi ono što ti srce želi bez obzira imaš li ikakvu korist od toga. On je veliki dio svog života posvetio razradi savršenog plana za pljačku iako je znao da se to nikad vjerojatno neće provesti. Pošto od samog početka zna da će uskoro umrijeti zbog naslijeđene bolesti on uživa u svakom trenutku života. Kaže: smrt je najbolja prilika za život.

Moć tehnologije u današnjem dobu je nevjerojatna – iskoristi je!

Oni su tehnologijom i inteligencijom čuda stvarali, takve eskapade koje izgledaju nevjerojatno, a onda shvatiš da su izvedive, samo se trebalo dosjetiti toga.

Razdvoji privatno i poslovno

Prvo pravilo je na početku bilo da nema privatnih odnosa, nisu znali ni međusobna imena nego su si dali imena gradova. Poanta je bila da nema zbližavanja ni emocija jer će se tako racionalnije posao obaviti. To je funkcioniralo do jednog trena dok se nisu stvorile emocionalne veze koje su u pojedinim trenucima bile lijepe, ali sveukupno gledano puno štete su nanijele. Stradanja članova tima većinom su izravna ili neizravna posljedica komplikacija koje sa sobom nose privatni odnosi u poslovnom okruženju.

(Fotografija je preuzeta sa službene Facebook stranice La Casa de Papel)

Oznake: